Bootstrap is een hulpmiddel voor verschillende ICT beroepen waaronder een webdesigner om iets op het web te maken. Dat kan een website zijn, maar ook een online magazine. Bij softwareapplicaties is er een scheiding tussen de informatie en de presentatie. De opmaak van documenten of informatie wordt stylesheet of stijlblad genoemd. Uit Bootstrap kun je dus de indeling en daarmee voor een deel de opmaak voor je website halen. Bootstrap levert verschillende komponeneten of sjablonen. Dat kunnen dus knopen, navigatie, kolommen, formulieren en interface onderdelen zijn. Deze sjablonen zijn gebaseerd op HTML en CSS. Ze bevatten ook Javascript. Deze kun je gebruiken om een website mooi en responsive te maken. Dus kun je het kader voor je website kopiëren uit Bootstrap. Dit kader past zich aan, afhankelijk aan de brede van het beeldscherm. Daarmee kun je de uiteindelijke website op verschillende formaten beeldschermen zoals een smartphone, tablet of pc tonen.
Bootstrap is in 2010 door Mark Otto en Jacob Thornton gemaakt. Aan het begin was het bekend onder Twitter Blueprint en werd gebruikt als styleguide van Twitter. Openbaar werd het in 2011 als open source framework. Nu zijn er verschillende versies. In versie Bootstrap 2 kwamen responsive mogelijkheden. Dat betekend dat de grafische opbouw van Websites dynamisch is en de eigenschappen van de gebruikte apparatuur (dus mobiel, pc of tablet) van invloed zijn bij het openen van de website. Bij Bootstrap 3 is veel herschreven zodat Bootstrap ook bij smartphones beter gebruikt kon worden. Het kenmerkt zich door een mobile first design. Bootstrap versie 4 kwam in 2017. Er zijn veel nieuwe termen en mogelijkheden. Het grid systeem is uitgebreid met een nieuwe, kleine resolutie. De breedte is nu in pixels. Cards kolommen zijn toegevoegd. Ook worden oudere browers niet meer ondersteund.
Bij het maken van een website is Bootstrap een goede hulp. Wel moet de maker beschikken over enige kennis van HTML, CSS en Java. Bootstrap helpt om je lay-out van je website goed te krijgen. Dat deze lay-out ook goed is voor verschillende beeldscherm formaten is zeker fijn. Bootstrap helpt om een website sneller te bouwen. Bij Bootstrap hoef je niet alles te gebruiken. Je zoekt de functies eruit die je nodig hebt en deze gebruik je. Natuurlijk kun je deze naar je eigen ideeën en creativiteit aanpassen zodat de website niet eruit ziet als een standaard Bootstrap website. Tenslotte wil je als wegdesigner je eigen creativiteit gebruiken en niet een standaard website maken.